Hoeveel is mijn woning waard?
Het verkopen van je woning of huis is een grote stap in je leven. Eens je die beslissing hebt genomen, moet je ook nadenken de vraagprijs van uw woning. Maar hoeveel is mijn huis waard? Die inschatting maken is niet gemakkelijk, zeker als je een emotionele band hebt met je woning. Wij helpen je graag op weg met 7 belangrijke elementen die een vraagprijs kunnen bepalen.
Hoeveel is mijn woning waard – 7 tips
Ligging
Als er één factor allesbepalend is voor de vraagprijs van een woning dan is het wel de locatie. In de eerste plaats omdat prijzen enorm kunnen variëren tussen gemeenten. Zo is Limburg een pak goedkoper dan Vlaams-Brabant. Werkgelegenheid speelt hierbij een grote rol. Een stadswoning is op die manier duurder dan een huis op het platteland. Woningen aan de rand van de stad worden steeds aantrekkelijker en stijgen dus ook in waarde.
Omgeving
Ten tweede maakt de buurt van je woning een groot verschil. Dichtbij een autosnelweg, een winkelcentrum of het openbaar vervoer? Dan mag je al wat meer vragen. Wonen aan een drukke steenweg of in de buurt van een luchthaven kan daarentegen zorgen voor geluidsoverlast, waardoor de waarde daalt. De ligging is dus een cruciaal element om rekening mee te houden bij het bepalen van een correcte prijs.
Oppervlakte van het perceel
Er zijn drie elementen die we in het achterhoofd moeten houden met betrekking tot de oppervlakte van het perceel. De bebouwbare oppervlakte, ten eerste, bepaalt welk type bebouwing op de grond gezet kan worden. Gaat het om een rijhuis of is er ruimte voor een volledig vrijstaande woning? Zijn er achterliggende weides die deel uitmaken van het perceel?
Het tweede element is de perceelbreedte. Hierbij is vooral de straatbreedte van belang. Dat maakt namelijk een verschil voor de maximale afmetingen van de voorgevel. Ten slotte moeten de stedenbouwkundige voorschriften in orde zijn.
Bewoonbare oppervlakte
De grootte van de woning zelf is een andere parameter. De waarde van de bewoonbare oppervlakte wordt bepaald door de kwaliteit van de afwerking en de gebruikte materialen. Grote woningen zijn wel minder in trek, een ruim huis van energie voorzien is namelijk niet goedkoop.
Bouwjaar
De leeftijd van een pand is logischerwijs een bepalende factor voor de waarde van een pand. Zo heeft de kwaliteit van de constructie een invloed op de vraagprijs. Net als de EPC-waarde. Oudere panden zijn niet altijd gemakkelijk te isoleren en dat is slecht voor de energierekening.
Staat van de woning
Ook de huidige staat van de woning is belangrijk voor de waarde. Is je huis slecht afgewerkt? Moet er veel verbouwd worden? Zijn er kleine mankementen? Dit soort zaken kunnen de prijs flink drukken.
Kenmerken van de woning
Ten slotte kunnen bepaalde eigenschappen van je huis een invloed hebben op de prijs. Zo zijn de gebruikte materialen van belang: parket en dubbele beglazing verhogen bijvoorbeeld de waarde. Zelfs een tuin die georiënteerd is naar de zonnekant doet de prijs stijgen. Vergeet ook extra luxe opties niet in rekening te brengen: een zwembad, het alarm, de garage, zonnepanelen,…
Tot slot…
Hoeveel is mijn woning waard, voor uzelf?
Met deze factoren kan je zelf toch al een eerste schatting maken van de waarde van je huis. Weet dat een juiste prijszetting ontzettend belangrijk is. Je wil er natuurlijk een mooie cent aan overhouden, maar tegelijk wil je potentiële kopers ook niet afschrikken met een te hoge prijs. Het is dus het overwegen waard om beroep te doen op een vastgoedexpert.
Een makelaar kan door zijn jarenlange ervaring de waarde van een pand goed inschatten. Zeker wanneer hij vertrouwd is met jouw buurt.
Hoeveel is mijn woning waard bij directe verkoop?
Bij directe verkoop van een woning is een prijsbepaling afhankelijk van de noodzaak en dringendheid.
Gratis prijsbepaling door vastgoedexpert
De huisopkoper is een vastgoedexpert die gratis een prijsbepaling kan opstellen. De waarde van uw huis wordt geheel vrijblijvend en gratis bepaald.